Evolució històrica del C.E. Sant Martí
1974 – 1982. Un grup d\’aficionats funda el dia 26 de desembre de 1974 la Secció d’Escacs dintre de l’associació de Veïns del barri barcelonès de Sant Martí de Provençals, essent el seu primer president el Sr. Manuel Vall. Les diferents activitats es duen a terme als locals de l\’associació fins el maig de 1979, data en què es trasllada a la setena planta de l’Edifici Gaudí, futur centre cívic del barri, al carrer Selva de Mar. Per causa de les obres d’acondicionament de l’edifici, la Sección de Ajedrez passa al local de l’Ateneo Libertario de la C.N.T., ubicat al carrer de Julián Besteiro, a mitjans de 1980. El desembre de 1982, es trasllada definitivament a la sisena planta del Centre Cívic de Sant Martí, alhora que s’independitza de l’Associació de Veïns.
1983 – 1991. En aquesta època hi ha moltes arribades al club de gent jove que produeix un creixement social al club i una ampliació d’equips al Campionat de Catalunya. Es donen dos generacions de cantera que acabaran regenerant el primer equip. També creix el nivell i en aquesta anys l’equip A arriba a la Segona Divisió. L’any 1991, el primer equip del club es proclama vencedor del Campionat Absolut de Primera Provincial, derrotant a la final el C.E. Vendrell. L’any següent queda campió del grup de Segona Divisió del VI Campionat de Catalunya de Partides Ràpides per Equips. Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, els nostres jugadors també tenen un excel·lent comportament a nivell individual, aconseguint la classificació per a la fase final del Campionat Infantil de Catalunya de 1983 i set finals consecutives del Campionat Juvenil de Catalunya, de l’any 1985 al 1991.
1992 – 1999. La temporada 1991-1992, José Aranda i Alfonso Jerez obtenen el títol de mestre català. També el 1992, José Aranda es proclama campió del prestigiós XV Open del Vallès. S’entra en una època d’estancament al mantenir una quantitat de socis molt lineal en aquesta anys. A 1999, Francisco Núñez es converteix en el tercer jugador del club que aconsegueix el títol de mestre català.
2000 – 2002. Hi ha un canvi de tendència amb noves arribades de nous socis al club que incrementen la massa social i provoca una revitalització de la vida social al club. També son els dos primers anys d’en Manel Riera, soci fundador, com a president de l’entitat.
2003. El primer equip torna a proclamar-se campió de Primera Provincial derrotant a la final a la Rubinenca. La participació del Club d’Escacs Sant Martí a la vida del barri és cada vegada més important. La seva presència es consolida amb l\’organització de partides simultànies, campionats oberts a tots els jugadors del barri, federats o no, etc. D’aquesta manera, el nombre de socis creix any rere any, fins els 86 socis de la temporada 2002-2003.
2004. Es celebra el 30 aniversari de l\’entitat fent una gran recepció on es trobem molts dels antics socis del club.
2005. El primer equip puja per primera vegada en la seva Història a 1ª Divisió. Coincideix amb un altre gran èxit esportiu que va aconseguir Marc Sánchez a Mondariz (Pontevedra) al quedar campió d\’Espanya sub-10. Al mateix any queda 18è. del món a la seva categoria a Belfort (França).
2006. El primer equip aconsegueix un resultat històric al guanyar a l’última jornada al totpoderós Lleida d’aquell any, i això comporta eludir un descens quasi cantat. El Marc Sánchez va quedar campió sots-12 de Catalunya.
2007. El Sant Martí va jugar per primera vegada el Campionat d’Espanya de Primera Divisió finalitzant a la posició 17. El Marc Sánchez va tornar a quedar campió sots-12 de Catalunya. En Javier Carmona va quedar campió del Torneig del Consell Escolar en categoria infantil.
2008. A finals d\’aquest any es dona una febre blogera entre diversos socis sant-martinencs i apareixen diversos blogs a la xarxa com son: el blog de Catulo d’en Joan Fontanillas, el blog de los Mon d’en Pau Castillo i Lluís Sánchez i El Planeta de Saba d’en Jordi Sabater» que apareix un mes més tard.
2009. Els mestres catalans José Aranda i Óscar Ruiz es converteixen en Mestres de la FIDE essent els primers en la Història del club en arribar a aquesta titulació. De fet en José Aranda aprofita la petició de l’Òscar per sol·licitar un títol que feia molts anys que podia haver sol·licitat, però que no va fer. Aquest mateix any el Obert Internacional Sant Martí s’integra al Circuit Català d’Oberts Internacionals com a torneig candidat. Aquest any s’organitzen també els I Tancats Sant Martí: un per norma de MI i l’altre per norma de MC. L’equip sots-20 del Sant Martí va guanyar el Trofeu Memorial Adjutori Mas, equip format pel Eric Sánchez, en Marc Sánchez i el Imar Tallo.
2010. Esportivament es un gran any perquè el primer equip aconsegueix la millor classificació de la seva Història, a més l’equip B ascendeix per primera vegada a 2ª Divisió i els equips C i D també ascendeixen de categoria. El jove Marc Sánchez continua trencant barreres i es converteix en el sant-martinenc més jove en aconseguir el títol de MF. Aquest mateix any el equip sots-16 del Sant Martí es proclama campió del Barcelonès, campió de Catalunya i tercer d’Espanya. El equip es format pel Marc Sánchez, l’Imar Tallo, l’Erik Martínez, el Danil Shatko bàsicament; però al campionat del Barcelonès els ajuden el David Peña i el Gabriel Giménez. Aquest mateix any, el Marc Sánchez segueix fent Història a l’entitat essent el primer santmartinenc del club que aconsegueix una norma de MI. L’Obert Internacional Sant Martí ja gaudeix de pertànyer al Circuit Català i aconsegueix un rècord de participació i també un jugador aconsegueix la primera norma de MI del torneig. S’organitza a finals de l’any un Trofeu Fundació exclusiu per socis que va resultat tot un gran èxit de participació i diversió.
2011. Altre jove d’aquell fabulós equip sots-16, l’Erik Martínez, es converteix en campió de Catalunya individual. També aconsegueix la seva primera norma de MI i es fa amb el títol de MF a setembre d’aquest any. El primer equip del Sant Martí es queda a les portes d’un ascens històric a la Divisió d’Honor al perdre a l´última ronda per la mínima front al Sitges. El XIII Obert Internacional Sant Martí dona un gran salt de qualitat amb la presència a l’open de 55 titulats internacionals i catalans. Es van fer 4 normes (2 de GM i 2 de MI). Aquest any s’organitzen dos oberts actius homologats per primera vegada al club.
2012. S’organitza per primer cop el I Torneig Clàssic Internacional Sant Martí recuperant així un vell objectiu de fer un torneig intersetmanal. El XIV Obert Internacional supera els seus propis records amb una inscripció propera als 280 jugadores amb 13 GM. S’arriva per primer cop a tenit més de 100 socis, 101 exactament.
2013. El XV Obert Internacional es segueix superant amb 306 inscrits. Èxit al Cto. per equips de Catalunya amb 3 ascensos de diversos filials. Bona temporada esportiva amb molta presencia en els molts tornejos que es organitzen a l’entitat. Es segueix ampliant el número de socis, 114.
2014. Any de rècord de socis amb un total de 134, 114 federats i 20 no federats. A la Lliga Catalana, èxit del primer equip al classificar-se per primer cop al play-off d’ascens a Divisió d’Honor. Per a doble match amb el Catalunya per 9-11. El Obert Internacional aconsegueix arribar a A superior del Circuit Català gràcies a una pluja de normes del jugadors (8 normes). Es fa un torneig de blitz de 10 equips per celebrar el 40 aniversari de l’entitat. Ricard LLerins aconsegueix el títol internacional de Organitzador (IO). Pablo Castillo obté el títol d’Àrbitre FIDE (FA).
2015. Record d’inscripció al Torneig Clàssic amb 100 jugadors. Tots els equips mantenen categoria a la Lliga Catalana. Un nou Mestre Català al club al aconseguir Pablo Castillo la tercera norma i el títol. L’equip C del Sant Martí es classifica a la final de Primera Territorial a la Copa Catalana. L’Obert Internacional manté la categoria A superior gràcies a les cinc normes de jugadors i s’aconsegueix la millor inscripció de sempre amb 308 inscrits. El jove Àlex Bes finalitza el Campionat de Catalunya sots-12 en un setè lloc molt meritori; i juga per primer cop el Campionat d’Espanya sots-12. Es mantenim per sobre del 100 socis, 111.
2016. El Torneig Clàssic ja comença a ser un obert reconegut. Tots els equips es mantenen a la categoria del Campionat de Catalunya. L’Obert Internacional segueix a la categoria A superior i es manté molt proper dels 300 inscrits novament. Pablo Castillo obté el títol d’Àrbitre Internacional (IA), també es converteix en el tercer jugador del club que guanya dos cops seguits el Campionat Social (2015 i 2016) darrere del MF Òscar Ruiz (tres vegades consecutives (2004, 2005 i 2006) i el MC Lluís Sánchez (2007 i 2008).
2017. El Sant Martí C, únic equip del club que es classifica a la previa de la Copa Catalana a la seva final de categoria. A la Lliga Catalana tots els equips es mantenen, inclòs l’equip A que ho aconsegueix a última hora darrera una gran victoria a Andorra. Marc Sala es classifica a la final absoluta sots-8 al finalitzar tercer a la fase previa. Récord al Internacional d’estiu amb 322 participants. David Peña, canterà del Sant Martí guanya el grup B. Per sisè any consecutiu traspasem la barrera dels 100 socis. El MC Pablo Castillo iguala el rècord del MF Òscar Ruiz al guanyar per tercer cop seguit el social. Éxit en el Trofeu Fundació amb la participació de 10 equips del club.
2018. Per setè any consecutiu traspassem la barrera dels 100 socis. A la Copa Catalana el Sant Martí A aconsegueix la segona millor classificació per punts finals i la tercera per posició. Tenim un nou FM al club, el xilè Fernando Valenzuela que se encarrega de donar les classes d’alt nivell a les promeses. A la Lliga Catalana continuem amb 5 equips. El Torneig Clàssic aconsegueix la segona millor inscripció del seu recorregut amb 92 inscrits. A la Lliga Catalana no pateix cap equip, inclòs l’equip D assoleix l’ascens de categoria i l’equip C es queda a poc i solament el desempat el deixa sense ascens. Nou èxit a l’Open Internacional amb la participació de més de 300 jugadors. El Sant Martí A logra la seva millor classificació de sempre al Campionat Llampec per equips de Catalunya al finalitzar vuitè de la general, inclòs jugant l’última ronda amb el Campió a la taula 1. El MC Pablo Castillo guanya el seu cinquè social, el quart seguit que estableix un rècord fins al moment. També guanya el Social Actiu i queda segon en el Blitz, a punt d’aconseguir la «triple corona». Finalitzem l’any amb el clàssic Trofeu Fundació i una festa santmartinenc per finalitzar l’any esportiu. El MF Fernando Valenzuela, queda campió al Territorial Absolut de Barcelona i a més aconsegueix la seva tercera norma de IM, i definitiva, a un tancat de Barcelona.
2019. Fitxa amb el club el GM Miguel Muñoz, primer Gran Mestre en la història de l’entitat. També li atorguen el títol de Maestro Internacional a Fernando Valenzuela, també primer IM en la història de l’entitat. El Torneig Clàssic sobrepassa per primera vegada els 100 jugadors. En la fase prèvia de la Copa Catalana de Barcelona, èxit de l’equip A amb un cinquè lloc final (millor equip de 1a) i empatant amb els campions. L’equip el formen el GM Muñoz, els FM Valenzuela i Ruiz i els MC Nuñez i Castillo. En la Lliga Catalana no destaca cap equip, encara que solament l’equip D passa dificultats que soluciona perfectament en les últimes rondes. L’equip A desaprofita una gran ocasió de fer una cosa important amb un gran equip, però els resultats no van a acompanyar als encontres importants. Gran Open internacional, establint un rècord d’inscripció important amb 337 jugadors. El torneig continua creixent. El MC Pablo Castillo guanya el seu sisè social, i empata amb el MC Lluís Sánchez en socials guanyats.
2020. Retornen a l’entitat els germans Sánchez, Eric i Marc. Èxit a la Copa Catalana, fase prèvia de Barcelona, amb l’assoliment del sisè lloc de la general per part de l’equip A. L’equip B finalitza campió de la seva categoria, Preferent. L’any escaquístic resta reduït des del mes de març per la pandèmia del COVID-19 i solament es fa durant aquest any 8 rondes de la lliga catalana i el Torneig Clàssic que es pot finalitzar l’última ronda just un dia abans del confinament històric de la població. La resta de l’any, per imperatiu, no podem fer cap activitat més.
2021. Comença l’any tal i com va finalitzar el 2020, es a dir, sense cap activitat. A setembre de 2021 retornem amb les activitats habituals del forma presencial, es a dir, amb els Socials en les tres modalitats: absolut, actiu i blitz; també el blitz iniciació. El MC Pablo Castillo guanya el seu setè social establint dos records: qui més socials ha guanyat fins al moment i qui més socials seguits ha guanyat, sis en concret. Finalitzem l’any amb la disputa d’una nova edició del Trofeu Fundació.
2022. Comencen l’any amb la disputa, novament, de la Lliga Catalana, encara que la Copa Catalana resta anul·lada fins a nova data. També es fa el Circuit Ràpid. No podem fer el Torneig Clàssic per la vacunació que ens ocupa la sala de joc els mateixos dies del torneig. Milloren les xifres de socis federats i la de socis no federats, signe de que potser som al final de la pandèmia. A la lliga catalana tots els equips es mantenen a la seva categoria inicial. Retornem amb l’ Open Internacional amb una caiguda d’inscripció amb 262 solament, però encara fem uns números molt bons en perspectiva amb la resta d’ opens del Circuit català. Igualment l’ Open es un èxit. Evarist Pérez guanya el seu segon social després de 33 anys del seu primer.
2023. Comencen la nova temporada amb un gran èxit en el Torneig Clàssic, al arribar a 127 inscrits, rècord d’aquest torneig després de deu edicions. A la Copa catalana solament participa l’ equip B de l’ entitat. Desastre a la Lliga catalana amb el descens de l’ equip A després de 17 anys continuats a 1ª divisió. L’ equip C també descendeix a 2ª territorial després de més de 10 anys en la categoria superior. Per primera vegada en la Història del club, s’organitza al Centre Cívic el Campionat de Veterans Territorial de Barcelona. L’Obert Internacional es queda amb una inscripció semblant a l’any anterior. Jordi Sabater guanya el seu primer Social després de molts anys batallant per això. Beto torna per la porta gran al social Blitz després d’uns anys convalescent.
2024. L’any comença amb una millora dels socis, després d’una caiguda alguns anys per la pandèmia, ens apropem novament a la cota dels 100 socis. Entrem a l’any del nostre 50 aniversari. Nou èxit al Clàssic amb una bona inscripció (120 jugadors) que el situa per darrera de l’any passat solament.